Η εορταστική περίοδος μπορεί να προκαλέσει από μελαγχολία έως και κατάθλιψη αφού οι άνθρωποι έχουν την τάση να ανασύρουν οδυνηρές εμπειρίες η να εστιάζουν στο τι λείπει από τη ζωή τους κάνοντας απολογισμό. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, κατά την εορταστική περίοδο αναφέρονται μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών και κατάθλιψης. Αυτή η δυσθυμία οφείλεται στους εξεις παράγοντες :

  • Στην εμπορικοποίηση  των εορτών και στην πίεση που ασκείται στους καταναλωτές για αγορές δώρων μεγάλης αξίας.
  • Στις υπερβολικές προσδοκίες που δημιουργούν τα μέσα και ο περίγυρος μας για ένα picture-perfect οικογενειακό τραπέζι.
  • Στην αντίθεση ανάμεσα στο πώς περνάμε τις γιορτές και στο πώς θα θέλαμε ιδανικά να τις βιώσουμε.
  • Στη συναισθηματική  φόρτιση λόγω απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι όσο περισσότερο εστιάζει κανείς  στην ύλη,τόσο λιγότερη ευχαρίστηση αντλεί από τη ζωή του. Μπορούμε να φανταστούμε τι γίνεται εκείνες τις ημέρες που όλα τα συναισθήματα βιώνονται στον υπερθετικό βαθμό!

Τι μπορώ να κάνω 
⇨Δεν αναλαμβάνω περισσότερες υπευθυνότητες από όσες αντέχω.
⇨Δεν κάνω υπερβάσεις στα οικονομικά μου. Είναι κάτι που θα μεταφραστεί σε περισσότερο άγχος για μένα αργότερα.
⇨Στοχεύω σε πιο πνευματικά δώρα , σε δώρα αγάπης. Ένα τέτοιο δώρο μπορεί να είναι το να αφιερώσω ποιοτικό και ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά μου.
⇨Θυμάμαι να είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω κατακτήσει και να επικεντρώνομαι σε αυτά που έχω και όχι σε αυτά που μου λείπουν.
⇨Αποφεύγω το “overthinking” αυτές τις ημέρες αφού θα με επιβαρύνει συναισθηματικά.
⇨Αφιερώνω τον χρόνο μου και την ενέργεια μου σε οτιδήποτε προσθέτει χαρά και αξία στη ζωή μου και στη ζωή των δικών μου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ πνευματικό ή κάτι πολύ απλό.
⇨Δεν παγιδεύομαι σε εξιδανικευμένες προσδοκίες για «τέλειες» γιορτές. Ζω το τώρα και το εκμεταλλεύομαι όσο καλύτερα μπορώ. Απολαμβάνω τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής.

Και μια άσκηση!
Γράφω ένα «γράμμα ευγνωμοσύνης» σε κάποιον που θέλω να ευχαριστήσω και δεν το έχω κάνει ποτέ. Του το παραδίδω και του το διαβάζω αυτοπροσώπως!

Προσοχη!!! Αν οι ενδείξεις κόπωσης, θλίψης, κακής διάθεσης, χαμηλών επιπέδων ενέργειας παραμείνουν, τότε δεν μιλάμε για Holiday Blues αλλά για συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία χρήζουν επαγγελματικής βοήθειας.