Ειρήνη Ορφανού

Γεννήθηκα στην Αμερική και έζησα ένα διάστημα εκεί.
Σπούδασα Ψυχολογία στην Ελλάδα και έκανα το μεταπτυχιακό μου στο HR. Είχα όμως πάθος με τη συμβουλευτική και έτσι έκανα και  πολλά σεμινάρια πάνω σε αυτό.
Έχω παρακολουθήσει επίσης ετήσιο πρόγραμμα Life Coaching, το οποίο και βρήκα εξαιρετικά βοηθητικό. Ευτυχώς, Coaching και Ψυχολογία ενσωματώθηκαν σε έναν τομέα που λέγεται Coaching Psychology που για εμένα είναι το next best thing.
Αρθρογραφώ στο Shape.gr, στο περιοδικό Vita και στο Mirror όποτε μου ζητηθεί. Έμπνευση μου για τα άρθρα μου, αποτελούν οι θεραπευόμενοί μου και oι συνεδρίες μου μαζί τους, αφού η ψυχοθεραπεία είναι μια εξερεύνηση και η ικανοποίηση του να βοηθάς τους θεραπευόμενούς σου να καταλάβουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους, να θέτουν στοχους και να τους βλέπουν να υλοποιούνται, να εξελίσσονται με αλλά λόγια, είναι μεγάλη.  Πηγή έμπνευσης όμως αποτελούν  και τα βιβλία που λατρεύω να διαβάζω αλλά και οι σημαντικοί άλλοι μου.

Ελπίζω και εύχομαι με αυτό το irenesblog.gr να αποτελέσω και εγώ έμπνευση για κάποιους από εσάς και να βρείτε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν.

Η φιλοσοφία μου

You can, you will…

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο ενός θεραπευτή, καθώς επίσης και η συνεχής προσωπική και επαγγελματική εξέλιξή του μέσω σεμιναρίων, βιβλίων κ.ο .. κ. αποτελούν προϋπόθεση. Δεν είναι όμως αυτά που θα κρατήσουν έναν θεραπευόμενο στην καρέκλα του γραφείου του. Η ανθρωπιά, η ζεστασιά, η έλλειψη επίκρισης ( not pointing the finger), η ενσυναίσθηση, το να μπαίνεις δηλαδή στη θέση του άλλου και η εγκαθίδρυση ασφαλείας και εμπιστοσύνης, είναι τα συστατικά που οδηγούν σε μια στέρεη θεραπευτική σχέση.

Όλοι οι άνθρωποι, έχουμε εγκλωβισμένο ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Η πάλη για ισορροπία ανάμεσα σε τρεις βασικούς τομείς : γονεικότητα, εργασία και σχέση, η δυσκολία καθορισμού ορίων και ο προσωπικός χρόνος που έχει συρρικνωθεί, δημιουργούν ενοχές και συσσωρευμένο άγχος. Όμως : lt’s ok not to be ok sometimes.