Το να ανακαλύψεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά, είναι τουλάχιστον ματαιωτικό. Δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίσεις την απιστία, αλλά έρχεσαι και αντιμέτωπος με το δίλημμα: να μείνω ή να φύγω;
Τι είναι η απιστία;
Είναι η αθέτηση της υπόσχεσης του να παραμείνεις πιστός στον σεξουαλικό σου σύντροφο. Αυτή η υπόσχεση έχει πολλές μορφές, από απαγγελία γαμήλιων όρκων ενώπιον καλεσμένων, μέχρι ιδιωτικά ειπωμένες συμφωνίες μεταξύ εραστών.
Όσο αδιανόητη και αν φαντάζει εκείνη τη στιγμή η ιδέα του να σπάσεις τέτοιους δεσμούς, η απιστία είναι κάτι σύνηθες και πάντα επίκαιρο και ζουμερό. Μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίζει βαθύτερα προβλήματα, η αποκάλυψη όμως μιας εξωσυζυγικής επαφής, σοκάρει τον απατημένο και κλυδωνίζει τη σχέση. Όταν συμβαίνει, εγείρει προβληματισμό και ακανθώδη, οδυνηρά ερωτήματα: μπορώ να χτίσω πάνω σε καμμένη γη;, μπορώ να επανακτήσω την εμπιστοσύνη μου;, μπορεί η σχέση να επαναπροσδιοριστεί και να μπουν νέες βάσεις;, θα πρέπει η όχι να συγχωρήσω;
Πότε συμβαίνει;
  • Όταν τα επίπεδα ωριμότητας των συντρόφων είναι χαμηλά. Όσο πιο ανώριμος είναι κανείς, τόσο λιγότερο συνειδητοποιημένος είναι ως προς τα ζητούμενά του, το τι θέλει. Χάνει πιο εύκολα  τον προσανατολισμό του και καταστρέφει με μεγαλύτερη ευκολία ακόμα και μια καλή σχέση. Είναι πιο παρορμητικός και αφήνει την απερισκεψία να τον κυριεύσει.
  • Όταν η σχέση με το «νόμιμο» σύντροφο έχει αποδυναμωθεί λόγω ελλιπούς επικοινωνίας, όταν δεν είναι και οι δυο παρόντες  και δεν καλύπτονται οι σεξουαλικές ή οι συναισθηματικές ανάγκες.  Αυτό το απονεκρωμένο καθεστώς, μπορεί να στρέψει το βλέμμα αλλού ή να προάγει έναν ακόμη στενότερο σύνδεσμο με τον παράνομο εραστή και μια ένωση όχι μόνο σεξουαλική αλλά και συναισθηματική αφού το απαγορευμένο, δημιουργεί μια σχέση συνενοχής ανάμεσα στους παράνομους εραστές.
  • Όταν χάνονται οι ρολόι της γυναίκας και του άντρα και αδελφοποιούνται τα μέλη. Όταν οι σύντροφοι νιώθουν ότι εμπλέκονται σε μια αιμομικτική σχέση αφού νιώθουν το ταίρι τους μέλος της οικογένειάς τους, γονέα του παιδιού τους και όχι ως τον άνθρωπο που θα εξελίξει, θα διαφοροποιήσει την επίπεδη ερωτική τους σχέση. Όσο καλά και να ανταποκρίνεται κανείς στο ρόλο της μητέρας ή του πατέρα, όση στοργή και φροντίδα και αν παρέχει στο ταίρι του δεν επαρκεί. Θα πρέπει το ερωτικό πάθος όχι μόνο να συντηρείται αλλά και να δυναμιτίζεται με ευφάνταστους τρόπους για να κερδηθεί το στοίχημα και να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή.
  • Όταν τα ζευγάρια δεν είναι συμβατά σε επίπεδο μόρφωσης, status ( συμπεριλαμβάνεται και ο ξαφνικός πλουτισμός ή η ξαφνική ανάληψη θέσεων εξουσίας ενός εκ των δυο) ,εξωτερικής εμφάνισης, εισοδήματος, θρησκείας ή ενδιαφερόντων. Αν δεν υπάρχει κοινός τόπος, τα μέλη του ζευγαριού γίνονται ευάλωτα στην απιστία αφού βιώνουν μεγαλύτερα επίπεδα δυσαρέσκειας.  Η δυσαρέσκεια, αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για να απιστήσει κανείς και  αν υπάρχει, οι σκέψεις του τύπου « δεν θέλω να χαλάσω τη σχέση μου», « δεν θέλω να πληγώσω τον σύντροφό μου» αποτελούν ένα αδύναμο αντικίνητρο.
Food For Thought
-Το sexting ειναι τόσο διαδεδομένο, γιατί εκφράζει τη φυσική ροπή των ανθρώπων για φλερτ.
-Υπάρχουν τριών ειδών απιστίες: η σεξουαλική, η συναισθηματική και αυτή που εμπεριέχει και σεξ και συναίσθημα. Η πρώτη κατηγορία, που την προτιμούν περισσότερο οι άνδρες, δεν έχει ρομαντική συμμετοχή. Η δεύτερη, χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εμπλοκή και είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα σε γυναίκες. Η τρίτη κατηγορία, όταν συμβαίνει, λειτουργεί καταλυτικά και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σηματοδοτήσει ακόμη και το τέλος της νόμιμης  σχέσης.
-Η παραδοχή του ατοπήματος δεν ενδείκνυται, αν επιθυμούμε τη συνέχεια της σχέσης. Όταν εκμυστηρευόμαστε ενα τέτοιο ολίσθημα, είναι σα να μεταθέτουμε την ευθύνη στον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο, δεν προστατεύουμε ούτε τον εαυτό μας, ούτε το ταίρι μας.
-Σε περιπτώσεις που αποκαλύπτεται το μυστικό, ο απατημένος σύντροφος και ιδιαίτερα η  απατημένη γυναίκα, γυρίζει ξανά και ξανά στα ίδια, ζητώντας με επιμονή να μάθει τις ερωτικές στοιχομυθίες των δυο εραστών.
Σημαντική η συμβολή του ειδικού
Αρκετά ζευγάρια καταφεύγουν στη συμβουλευτική ζεύγους μετά από μια τέτοια αποκάλυψη. Μια τέτοια θεραπεία είναι πολύ βοηθητική αφού με τα νέα δεδομένα, τα μέλη του ζευγαριού βιώνουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, με γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων ( σοκ, θυμός, θλίψη, ντροπή, ενοχές). Ο σύμβουλος( facilitator), παίζει ρόλο συντονιστικό και καθοδηγητικό.  Δεν είναι επικριτικός και δεν μεροληπτεί υπέρ του ενός ή του άλλου. Μέσα από συγκεκριμένα βήματα, βοηθά και τα δυο  μέλη να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν όλα τους τα συναισθήματα, αλλά και να ισορροπούν πιο αποτελεσματικά την επικοινωνία τους. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η σχέση να μην έχει τη δυναμική να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός βοηθά το ζευγάρι να δει τα πράγματα από μια πιο διευρυμένη οπτική γωνία.
Ακούγεται παράδοξο, όμως η σεξουαλική απάτη μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για επανεκκίνηση αν σταθούμε σαν σύμμαχοι απέναντι στο πρόβλημα. Σίγουρα θίγει το ναρκισσισμό μας, μας δοκιμάζει, θολώνει την κρίση μας και μας εμποδίζει να δούμε τα αιτία του προβλήματος.  Άν όμως θέλουμε πραγματικά τον σύντροφό μας, συμφιλιωνόμαστε με το γεγονός, επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας, διεκδικούμε εκ νέου σχέση και χτίζουμε σε νέες βάσεις τη νέα μας προσπάθεια. Το έχει πει και ο Μαρσέλ Προυστ ( Γάλλος συγγραφέας) : “Η μοιχεία δίνει καινούρια ανάσα ζωής σε σχέσεις που έχουν αφεθεί να πεθάνουν”.  Αυτή τη φορά όμως θυμόμαστε να τοποθετήσουμε τη σεξουαλικότητα στη θέση που της ανήκει, αφού αποτελεί δυνατή τροφή στη σχέση και μαθαίνουμε να διαφυλάττουμε  και να μην υποτιμούμε τη ρουτίνα που έχουμε χτίσει με το ταίρι μας , είναι πολύτιμη!