Το ερώτημα που μπαίνει είναι: πώς ξέρουμε ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα της σχέσης μας τελειώνει; Υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις, κάποια σημάδια που μας βοηθούν να αξιολογήσουμε την πορεία της σχέσης μας και να κρίνουμε αν αυτή έχει τελματώσει.

Ποιοί είναι όμως αυτοί οι λόγοι που μας υποδεικνύουν ότι η σχέση μας απέχει πολύ απ´αυτό που είχαμε ονειρευτεί και δεν ανταποκρίνεται πια ούτε στις ανάγκες μας ούτε στις επιθυμίες μας;
1.Έλλειψη επικοινωνίας  (ο συνήθης ύποπτος)
Όταν παύουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, μπλοκάρουμε την επικοινωνία μας και οδηγούμαστε σταδιακά σε συναισθηματική απομόνωση αλλά και παραίτηση. Στο τέλος της ημέρας, καταλήγουμε να μην ξέρουμε ποιος είναι ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα μας τα βραδιά, τόσο πολύ έχουμε αποξενωθεί.
2. Απάθεια 
Απάθεια για το ταίρι μας αλλά και για την έκβαση της σχέσης μας. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κουραστεί από τις προσπάθειες και έχουμε μπει σε μια κατάσταση συναισθηματικής νωθρότητας , τεμπελιάς και παραίτησης.  Έτσι καταφέρνουμε μεν να καταπνίγουμε τον πόνο, αλλά μαζί με αυτόν καταπιέζουμε και τη χαρά μας για τη ζωή.
3. Μειωμένη έως ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή
Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και η σεξουαλική αποχή, ή η έλλειψη ποιοτικής σεξουαλικής ζωής, είναι σοβαρές ενδείξεις για τη δυσλειτουργία της σχέσης μας. Το δέσιμό μας με το ταίρι μας αποδυναμώνεται όταν η ερωτική επιθυμία μπαίνει στο ντουλάπι και δεν είμαστε πλέον εραστές.
4. Εκδικητική διάθεση
Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την εκδικητική μας διάθεση. Όταν δε φιλτράρουμε τα λόγια μας και εκτοξεύουμε κατηγορίες και προσβολές. Όταν δεν μιλάμε με ακρίβεια, γενικεύουμε με ατάκες του τύπου “ δεν αλλάζεις εσύ”, “ πάντα τα ίδια κάνεις”, στοχοποιούμε και στιγματίζουμε τον σύντροφό μας. Όταν δεν υπογραμμίζουμε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά αλλά καταδικάζουμε τον άνθρωπό μας. Όλα αυτά, κάνουν το καμπανάκι της τοξικότητας να χτυπάει και να μας προειδοποιεί.
5. Απιστία ( συναισθηματική ή σεξουαλική)
Όταν ένας από τους δυο συντρόφους απιστήσει, χάνεται αυτή η σχέση συνενοχής, συνεργίας που μας ενώνει με τον σύντροφό μας. Και μπορεί η απιστία από μόνη της να μην αποτελεί αιτία χωρισμού, αν όμως συνυπάρχει με τα προαναφερθέντα, αποτελεί καταλύτη. Μουδιάζει και θίγει τον απατημένο εξαιτίας της απόρριψης που νιώθει και κάνει την εμπιστοσύνη του να κλονίζεται.

Είναι δύσκολο να αφήσουμε ένα δεσμό στον οποίο έχουμε επενδύσει και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας. Από την άλλη όμως, είναι ανώφελο να υπάρχουμε κάπου όπου τα πάντα είναι εύθραυστα και αβέβαια και που κανείς από τους δυο δεν πυροδοτεί την εξέλιξη του άλλου. Και όλα αυτά επειδή φοβόμαστε τις φανταστικές συνέπειες αν αποδεσμευτούμε. Όταν το Εγώ μπαίνει μπροστά και το Εμείς δεν αποτελεί πια προτεραιότητα, όταν τα προβλήματα αποσιωπούνται και δεν υπάρχει εσωτερικό κίνητρο για ανανέωση ή επαναπροσδιορισμό της σχέσης, είναι καλύτερο να απαγκιστρωθούμε από αυτό που πια δε μας χρειάζεται και ούτε εμείς χρειαζόμαστε.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι κύκλοι κλείνουν για να ανοίξουν καινούργιοι! Επιστρατεύουμε λοιπόν  την ενεργητικοτητά μας,  επιδεικνύουμε ανθεκτικότητα και με ρεαλιστική αισιοδοξία προχωράμε μπροστά!