Αν το καλοσκεφτούμε, η ζωή είναι απλή και αποτελείται από ένα δίπολο: το θετικό και το αρνητικό. Ερμηνεύουμε κάθε πτυχή της ζωής μας ( υγεία, οικονομικά, σχέσεις, επαγγελματικά, προσωπική ζωή) ως καλή ή κακή και αισθανόμαστε ανάλογα. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να εξορύξουμε τη δύναμή μας, ώστε να μπορέσουμε να σηκωθούμε χαρούμενοι το πρωί, να εργαστούμε με πάθος, να εμπνευστούμε, να κουβεντιάσουμε ποιοτικά και να απολαύσουμε καλή υγεία; Μπορούμε! Με ποιον τρόπο; Ανακαλύπτοντας τον προορισμό μας, την αποστολή μας, κάτι σαφές και καλά ορισμένο. Κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά ( γιατροί χωρίς σύνορα, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ) και αυτό τους οπλίζει με απεριόριστη δύναμη. 

Υπάρχουν μέρη στον κόσμο, όπου η υγεία των ανθρώπων πάσχει αισθητά λιγότερο και η ποιότητα ζωής είναι πολύ υψηλή. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει την αποστολή τους, η οποία δεν είναι απαραίτητα κάτι πολυσύνθετο, αλλά κάτι που τους δίνει τη σιγουριά ότι η ζωή τους και η παρουσία τους στη ζωή των άλλων είναι πράγματα πολύ σημαντικά. Αφού έχουν βρει τον προσδιορισμό τους, έχουν αποδώσει στον εαυτό τους την αξία που τους αναλογεί και διάγουν έναν βίο γεμάτο ενέργεια, χαμόγελα και δημιουργία.

Τι κάνουν;

Ασκούνται ελαφριά
Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η υγεία του μυαλού και του πνεύματος είναι πράγματα αλληλοεξαρτώμενα και πως η αδράνεια, όχι μόνο εξασθενεί το σώμα, αλλά επηρεάζει και τη διάθεση, αφού ως γνωστόν, μέσω της άσκησης, εκκρίνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη, οι ορμόνες της ευτυχιας.

Κρατούν τα επίπεδα του στρες χαμηλά

Πώς; Κάνοντας ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness), που είναι ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό για τη μείωση του άγχους. Αποσυνδέονται από τον αυτόματο πιλότο και δίνουν προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα τους και γύρω τους εκείνη τη στιγμή. Ξυπνούν με ενσυνειδητότητα, μετακινούνται, εργάζονται, ασκούνται με τον ίδιο τρόπο και ακόμη και όταν ξαπλώνουν για να κοιμηθούν, το κάνουν με ενσυνειδητότητα. 

Κοιμούνται καλά

Για να το επιτύχουν αυτό, κλείνουν τις οθόνες 3 ώρες πριν κοιμηθούν και δημιουργούν μια ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει : ζεστό μπάνιο, ζεστό αφέψημα χαλαρωτικών βοτάνων, χαμηλό φωτισμό και λίστες ευγνωμοσύνης για τη μέρα που μόλις τελείωσε. 

Είναι ανοιχτοί στο καινούριο

Αντί να καταναλώνουν την ενέργειά τους στο τι τους πονά, βρίσκουν ένα καινούριο κίνητρο κάθε φορά και αφοσιώνονται εκεί. Είναι μαθητές στη ζωή γιατί έχουν συγκεντρώσει αρκετό παρελθόν και έχουν καταλάβει ότι η γνώση είναι απέραντη και δεν σε προδίδει ποτέ.

Έχουν σημαία τους τη δράση

Αποδέχονται τα συναισθήματά τους χωρίς να προσπαθούν να τα ελέγξουν. Ο ´Οσσο, Ινδός γκουρού έχει πει: « Αν προσπαθούμε να εξαλείψουμε ένα κύμα με άλλο κύμα διαρκώς, θα δημιουργήσουμε μια ατελείωτη θάλασσα από κύματα». Καλωσορίζουν λοιπόν τα συναισθήματά τους, τα παρατηρούν και τα αποδέχονται. Αν υποφέρουν, δέχονται την οδύνη σαν ένα δώρο που θα τους δοθεί αν ξετυλίξουν την κορδέλα του. Γιατί όμως να μπουν σε αυτή τη διαδικασία συναισθηματικής υποδοχής και αποδοχής; Γιατί τα συναισθήματα είναι σαν τους επισκέπτες, εναλλάσσονται μέσα από τη δράση. Φροντίζουν λοιπόν να δημιουργούν νέα συναισθήματα μέσα από τη δράση. Όπως και να νιώθουν, επικεντρώνονται στο τώρα και « κάνουν τις δουλειές τους» έχοντας πως μότο τους το « ποια πράξη πρέπει να κάνω τώρα;».

Αφήνονται στη Ροή

Βυθίζονται απόλυτα και χάνονται μέσα στις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν και το απολαμβάνουν τόσο πολύ, που χάνουν την αίσθηση του χρόνου και βιώνουν τη βέλτιστη εμπειρία. Ρέοντας, 

εστιάζονται σε μια συγκεκριμένη ασχολία. Ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και πώς να το κάνουν απερίσπαστοι , επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις. Έτσι, είναι πιο παραγωγικοί, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες του λάθους, δίνουν περισσότερη προσοχή στους άλλους και είναι πιο δημιουργικοί.

Έχουν Αντιευθραυστότητα

Όχι μόνο δε λυγίζουν όταν δέχονται ένα πλήγμα, αλλά δυναμώνουν κατά το « Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» του Νίτσε. Εφαρμόζουν το “ don’t put all your eggs in one basket “, ( μη βάζεις όλα τα αβγά σου στο ίδιο καλάθι) και έτσι έχουν πολλές εναλλακτικές. Μπορεί να έχουν την κύρια ασχολία τους, δεν επενδύουν όμως 100% εκεί. Έχουν και μια δευτερεύουσα ασχολία, έτσι ώστε να μην είναι τελείως αδύναμοι μπροστά σε μια κακοτυχία. Ακόμη, αποφεύγουν αυτά που τους καθιστούν  εύθραυστους: τους τοξικούς ανθρώπους, τα social media στην υπερβολή τους, την κακή διατροφή, την κακή οικονομική διαχείριση και την ανάλωση σε ανούσια πράγματα.