Η Θετική Ψυχολογία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι η νέα τάση και ο λόγος της δημοφιλίας της είναι ότι στοχεύει στο να χτίζει ικανότητες και όχι στο να επιδιορθώνει ζημιές ( μέθοδος που υιοθετούν οι περισσότερες παραδοσιακές ψυχολογικές προσεγγίσεις). Γιατί όμως κάποιος να θέλει να σκεφτεί θετικά και να χτίσει πάνω στα θετικά του χαρακτηριστικά;

● Μέσω συγκεκριμένων διεργασιών ( τεχνικές χαλάρωσης, ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση, εστίαση σε θετικές εμπειρίες και στην ανεύρεση θετικού νοήματος) παράγονται θετικά συναισθήματα και αυξάνονται οι θετικές πεποιθήσεις μου. Αυτά με βοηθούν να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες και να αναπτυχθώ προσωπικά μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων μου όπως η προσαρμογή, η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η ακεραιότητα ( να λέω αυτό που πιστεύω και να πιστεύω αυτό που λέω).
● Αντί να προσπαθώ να διορθώσω το κακό ή να εμμένω στις αρνητικές πλευρές της ζωής μου, επικεντρώνομαι στο καλό και στη βελτίωσή του και επιτυγχάνω τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Αν δεν επηρεάζομαι από την κατήφεια των άλλων και απαλλαγώ από τις γνώμες εκείνων που δε με αφορούν,είμαι πιο απελευθερωμένος και αποκτώ μια διευρυμένη οπτική στα πράγματα, η οποία με βοηθά να προχωρήσω μπροστά.
● Διακρίνω τα δυνατά μου στοιχεία, έχοντας όμως συνείδηση των αρνητικών μου. Έτσι τονώνω την αυτοπεποίθησή μου, αναδεικνύω τις διαφορετικές πλευρές των χαρισμάτων μου ώστε να μπορώ να αναπτυχθώ σε όλα τα επίπεδα χωρίς όμως να παγιδεύομαι από τις προσδοκίες μου. Αν διανύω τη ζωή μου κάνοντας συναρπαστικά πράγματα, ζω μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει. Το ίδιο συμβαίνει και αν οι καθημερινές μου δραστηριότητες αποτελούν πηγή ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Αφοσιώνομαι σε πράγματα που μου αρέσουν και « χάνομαι» μέσα σε αυτά με ένα χάσιμο που με κάνει να νιώθω ότι έχω επανεφεύρει τον εαυτό μου.
● Αν πιστέψω κάτι πολύ και μετατρέψω το όραμά μου σε δράση, θα πραγματοποιηθεί. Τα παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν πολλά! Αν νιώθω ότι έχω ισχυρή αίσθηση σκοπού, το λεγόμενο mission,​ότι έχω δηλαδή μια συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσω και έχω ξεκάθαρους στόχους, τότε νιώθω ότι έχω ανακαλύψει ένα ικανοποιητικό νόημα ζωής και δεν περιφέρομαι άσκοπα. Αυτό με κάνει να νιώθω πληρότητα και αν είχα τη δυνατότητα θα επέλεγα να ζήσω άλλες 12 ζωές σαν και αυτήν!
● Χτίζω προσαρμοστικότητα και επινοητικότητα.Το να μπορώ να προσαρμόζομαι στην αλλαγή, με καθιστά ικανό να τα βγάζω πέρα με όλες τις προκλήσεις και με οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στο διάβα μου επινοώντας λύσεις για να προχωρήσω. Δεν παραιτούμαι εύκολα από την προσπάθεια, δεν διστάζω να ζητήσω βοήθεια αν χρειαστώ και δεν αποθαρρύνομαι από την αποτυχία. Αντίθετα, την έχω σύμμαχο και κάθε φορά που αποτυγχάνω, κάνω στον εαυτό μου την εξής ερώτηση : Πως αυτό που έμαθα σήμερα θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος αυριο;
● Αντιμετωπίζω τα πράγματα από την χαλαρή τους πλευρά, όχι λόγω ανευθυνότητας αλλά λόγω πεποίθησης. Βλέπω την εύθυμη πλευρά των πραγμάτων και γίνομαι κυνηγός της ευχαρίστησης. Δε ναρκοθετώ τις χαρές μου, ούτε σαμποτάρω την ευτυχία μου. Εκπέμπω σε θετική συχνότητα, στρέφω το βλέμμα μου στις θετικές εμπειρίες και επιμένω να βλέπω τη θετικότητα κάθε κατάστασης. Επιλέγω τη χαρά και κατατάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία του ευτυχισμένου, όχι σε αυτήν του απαισιόδοξου και του αρνητικού. Αφού μπορώ να διαλέξω, γιατί να μην πάρω τη θετική οδό; Θα με γυρίσει σπίτι πιο υγιή και ενδυναμωμένο!
● Ρισκάρω. Παίρνω μη δημοφιλείς αποφάσεις και τις υπερασπίζομαι. Χρησιμοποιώ τα εργαλεία που θα αναδείξουν τα δυνατά μου στοιχεία ( επιστράτευση του χιούμορ, της επιμονής, της ευγένειας), για να ζήσω πιο παραγωγικά και να υλοποιήσω τις αποφάσεις μου. Οραματίζομαι την επιτυχή έκβασή τους. Σκεπτόμενος θετικά και αναλαμβάνοντας δράση, θα μου συμβεί αυτό που επιθυμώ, θα το καλέσω. Όντας σε κατάσταση ροής, πλήρως ενεργοποιημένος δηλαδή και συγκεντρωμένος, θα μπορέσω να εμφύσησω αυτήν τη στάση ζωής και στους γύρω μου.

Extra​​Tips
Ερωτήσεις που χρειάζεται να θέτω συχνά στον εαυτό μου:

• Πόσο αγκυροβολημένος είμαι στο παρόν;
• Οι καταστάσεις που βιώνω, γεμίζουν τη ζωή μου με νόημα και ευχαρίστηση;
• Χρησιμοποιώ ικανοποιητικά τα δυνατά μου στοιχεία για να αναπτυχθώ προσωπικά;
• Πόσο συχνά γίνομαι ο σαμποτέρ του εαυτού μου φρενάροντας την εξέλιξη μου με το να σκέφτομαι αρνητικά;
• Πόσο συχνά επιδεικνύω αρετές όπως η υπομονή, η επιμονή, η διαλλακτικότητα και το κουράγιο;
• Είμαι διαλλακτικός, ανεκτικός και αλτρουιστής σε βαθμό που να μην ξεπερνά τα όρια του αυτοσεβασμού μου;

Ασκήσεις​​ ενίσχυσης​​ της​​ ευγνωμοσύνης​​ και​​ της​​ αυτοπεποίθησης

● Στο τέλος της ημέρας, γράφω 3 καλά πράγματα που συνέβησαν, όσο ασήμαντα και αν φαντάζουν. Έτσι θα μπορέσω να εκτιμήσω τους μικρούς ή μεγάλους θησαυρούς μου.
● Γράφω ένα «γράμμα ευγνωμοσύνης» σε κάποιον που θέλω να ευχαριστήσω και δεν το έχω κάνει ποτέ. Του το παραδίδω και του το διαβάζω αυτοπροσώπως! Όπως έχει πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ « ´Εχουμε πολύ καλή μνήμη για να θυμόμαστε όποιον μας πρόσβαλε και πολύ κακή για να θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε μια χάρη.»
● Καθιερώνω το εξής πρωινό τελετουργικό: Επιλέγω υποβολές ( θετικές δηλώσεις) για καθε μέρα και τις επαναλαμβάνω σε ενεστώτα χρόνο, ιδανικά μπροστά στον καθρέφτη. Το μυστικό είναι η συστηματική επανάληψη μέσα στην ημέρα! Προσοχή!!! Αγνοώ τη φλυαρία της αρνητικής φωνής που στροβιλίζεται στο κεφάλι μου!
● Γράφω σε ένα ημερολόγιο τα θετικά μου στοιχεία. Χρειάζεται να είναι τόσα όσα και η ηλικία μου. Αυτή η καταγραφή θα εντείνει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης μου και θα βγουν στην επιφάνεια περισσότερα θετικά συναισθήματα.

Δεν ξεχνώ πως η θετική σκέψη είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται σαν άθλημα. Όσο περισσότερο εξασκούμαι σε αυτήν, τόσο καλύτερος γίνομαι..Ποιος δεν θέλει να παραδοθεί σε έναν τρόπο ζωής που θα τον οδηγήσει σε μια πιο λειτουργική και συναρπαστική ζωή;